Emlékeztetőül…

Készen áll gyermeke a hozzátáplálásra? Az alábbi kérdések megválaszolása sokat segíthet. 

Fejlődési szakaszok, melyek szükségesek ahhoz, hogy gyermeke hozzátáplálását megkezdje:

  • fontos, hogy gyermeke segítséggel ülni tudjon, képes legyen megtartani saját fejét,
  • megfelelő törzsi kontroll (gyermekünk hasi fekvésből nyújtott könyökkel képes legyen felnyomni magát),
  • a hátsó garat megfelelő “hajtó” funkciója szükséges a nyeléshez,
  • a megfelelő nyelés kialakulásához szükséges az ún. “extrusion reflex” kihalása. Amennyiben ez az ősi reflex még él gyermekünk nyelvével kifogja lökni a szájába tett ételt, italt. A reflex kihalását követően a szívó mozgásokat felváltja a nyelő mozgás,
  • végül szükséges az is, hogy gyermekük képes legyen az étel utáni vágyakozását kifejezni, pl. szájnyitással, vagy az étel felé fordulással, vagy jelezni azt, hogy elég volt számára az étel, pl. elfordulással.

Mivel és hogyan kezdjük?

4-6 hónapos kor:

  • Gabonafélék: fehér és barna rizs elkezdhető
  • Zöldségfélék főzve, pürésítve: édesburgonya, fehér burgonya, sárgarépa, sütőtök püré, tök, karórépa
  • Gyümölcsfélék pürésítve: banán, körte, avokádó, szilva, alma, őszibarack, nektarin

6-9 hónapos kor:

  • Az előzőekben felsoroltak
  • Gabonafélék:  rozs, árpa, zab, quinoa, búza, búzacsíra
  • Gyümölcsfélék szükség esetén főzve, pürésítve: áfonya, papaya, sárgadinnye, sárgabarack, mango, kiwi, ananász, szőlő és mazsola, citrom és narancsfélék, eper, málna
  • Zöldségek és hüvelyesek főzve, összetörve, pürésítve: borsó, zöldbab, cukkini, kaliforniai paprika, brokkoli, padlizsán, karfiol, krémesített kukorica, lencse, hagyma, spárga, spenót, fehérrépa, szója
  • Tejtermékek: joghurt és egy- egy kanál tejföl
  • Tojás főzve
  • Húsfélék főzve, pürésítve, összetörve: kezdjük csirkehússal, marha, sertés, bárány, pulyka
  • Halfélék főzve, sütve, pürésítve, összetörve, figyeljünk a szálkákra!!! fehér húsú halak, maréna, tonhal, lazac, makréla, rákfélék
  • diófélék, mogyoró: mogyorókrém, mogyoróvaj, őrölt földimogyoró 
  • Egyéb: aromás ízek, fokhagyma, gomba stb.

9-12 hónapos kor:

  • Az előzőekben felsoroltak
  • Tejtermékek: puha és kemény sajtok
  • Húsfélék: kis adagokban Bacon és sonka
  • Gabonafélék: főtt tészták

12+ hónapos kor:

  • Zöldségfélék: kukorica
  • Tehéntej
  • Méz

ARANYSZABÁLYOK

1, Az Amerikai Gyermekgyógyászati Társaság a szülőknek azt javasolja, hogy az allergizálónak számító ételeket (pirossal jelölve) minél korábbi életkorban célszerű a gyermekkel megismertetni.

2, Csak abban az esetben kezdje el az allergizálónak számító ételek bevezetését, ha azt a gyermekgyógyásszal megvitatta.

3, Amennyiben a családban van ismert ételallergia, vagy előfordult súlyos allergiás reakció, arról a gyermek kezelőorvosát tájékoztassák! Ebben az esetben felügyelet és orvosi tanács nélkül ne vezessenek be a gyermek étrendjébe allergizálónak számító ételt!

4, Amennyiben a hozzátáplálás során a gyermek valamelyik ételre allergiás reakcióval válaszolt (bőrpír, ajakduzzanat stb.), informálják gyermekorvosukat és az új étel bevezetésével várjanak!

4, 3 napos szabály betartása: Az új ételek bevezetése között tartsunk 3 nap szünetet!

Forrás:

1, https://www.babycentre.co.uk/

2, www.Uptodate.com

3, Healthy meals for babies and toddlers by Valerie Barrett

4, https://homemade-baby-food-recipes.com/

 

dr. Szakács Krisztina

 

 

 

 

Share This